Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se

Svar till Ulla om HLR.

Hej Ulla och alla andra som vill läsa om detta.

image920
Jag har försökt att tänka ut vad jag ska svara på din fråga (om man verkligen ska försöka om man inte är 100 på hur man gör?) Jag vill ju inte på något sätt svara fel och hoppas att jag inte gör det nu?

Först av allt vill jag säga att man kan få riktig information många frågor besvarade  på sidan HLR.nu

Det allra bästa och drömscenariot är ju att alla människor lär sig hjärtlungräddning.
Gå en kurs där man får öva på dockor och får det teoretiska.

Jag tror ändå att de flesta människor har en hum om hur man utför det och varför?

Om du är ensam person på plats när en medmänniska faller ihop med hjärtstopp så kan du inte göra fel genom att försöka och göra ditt bästa är min tanke.

Om du tänker att alternativet är att personen fortsätter att vara död vilket ju faktiskt är ett faktum! Man kan ju liksom inte skada så mycket mer men man kan med hjärtlungräddning faktiskt få en person att överleva! Då finns bara anledning att försöka!

Om det är en vuxen människa.
Larma 112 så att får hjälp så fort som möjligt.

Om möjligt, se till att platsen är säkrad.

Försök att få kontakt med den drabbade genom att skaka den och ropa dess namn.

Om du inte får kontakt, se, lyssna och känn om hon andas? Ter sig människan livlös? Kan du känna puls på hennes hals?
Om inte eller om du är osäker, starta hjärtlungräddning som du har lärt dig.

Inled med 30 bröstkompressioner. Placera dina händer mitt på personens bröstben, din ena handen på den andra, koppla ihop händerna och med raka armar trycker du ned till ett djup på ca 5 cm, alltså relativt stor kraft behövs och du skall göra det i en snabb takt på 100 kompressioner per minut.

Gå direkt och utan dröjsmål till att efter detta ge 2 inblåsningar  med mun mot mun metoden.
Skapa fri luftväg genom att böja personens huvud lätt bakåt.
För att luften som du blåster in i den sjukas mun skall gå ned i lungorna krävs att du med dina fingrar kniper igen hennes näsa så att luften inte passerar upp och ut där i stället. Gör 2 inblåsningar så att du ser att bröstkorgen höjer sig sig.

Utan dröjsmål, fortsätt med kompressioner igen.
Alternera sedan utan dröjsmål och uppehåll med kompressioner och inblåsningar, 30 kompressioner, 2 inblåsningar till dess att ambulans och hjälp kommer. Man blir fort trött och finns fler personer på plats måste man byta av varandra eller att en person sköter inblåsningarna och en person sköter kompressionerna.


Om det är ett barn som är derabbat är det bara lite annan ordning.

Barns hjärtstopp är oftast sekundärt till syrebrist så om du hittar ett barn i detta tillståd, till synes livlöst utan andning inleder du med att direkt göra 5 inblåsningar. På den lilla babyn lägger du din mun över både babyns näsa och mun och blåser in den mängd luft din mun rymmer, till du ser att bröstkorgen höjer sig.

På barn 1 år till pubertet  5 inblåsningar på samma vis som man gör på vuxna men med anpassad mängd i inblåsningen, så att man ser att bröstkorgen höjjer sig.

Därpå gör man 30 hjärtkompressioner följt av 2 inblåsningar 3 gånger och larmar sedan 112.

Fortsätt sedan med 30 hjärtkompressioner och 2 inblåsningar kontinuerligt till dess ambulanspersonal tar över.
På babyn ger du kompressionerna genom att lägga ditt pek och långfinger på babyns bröstbens nedersta 1/3 (var dock varsam så att du inte masserar på den lilla bröstbensspetsen som kan gå av och skada inre organ)

Kompressionsdjupet på barn skall vara till 1/3 av  bröstkorgens djup.
På barn 1 år till pubertet använder du 1 hand för kompressionerna.

(Bli inte rädd för om revben går av på vuxna eller äldre, det händer och det är av underordnad betydelse, fortsätt med HLR, barn har mjukare bröstkorg och det händer inte lika ofta på dem)

Om ett barn satt något i halsen och fortfarande är vid medvetande. Luta barnet framåt nedåt så att huvudet kommer nedåt och dunka snärtigt ganska hårt 5 gånger i ryggen för att skaka loss föremålet.

Därpå, på babyn, vänd barnet med buken uppåt och gör 5 bröstkompressioner.
På det större barnen , koppla dina händer bakifrån runt magen och tryck till 5 gånger uppåt, innåt för att hjäpa barnet hosta upp föremålet genom att skapa en stark luftström av kvarvarande luft i lungorna.
Upprepa raskt dessa 2 moment 3 gånger och larma sedan 112.

Inled hjärtlungräddning och som ovan om barnet blir tillsynes livslöst.

Jag hoppas att jag inte farit med osanning här, har skrivit fritt ur minnet hur HLR går till.

Kanske någon som läser detta kan ha någon hjälp av det men naturligtvis hoppas jag att ingen skall behöva dessa kunskaper men...ja vad ska man säga?

Om jag skrivit felaktigheter, jag har ju försökt att beskriva detta väldigt förenklat, så hoppas jag att ni skriver detta i en kommentar här så att felen kan rättas till.

Alltså, min tanke är: Att försöka och göra sitt bästa är rätt.


Kommentarer
Postat av: Camilla

Kanonbra beskrivet angående HLR på vuxna. Barn har jag ingen erfarenhet av ännu. Det jag tänkte på om man inte har tillgång till pocket-mask är att man kan lägga något tyg eller annat skyddande mellan sin och den andres mun ifall man vill skydda från ev blod och annat otrevligt.
Hoppas bara att man slipper råka ut för att behöva utnyttja sina kunskaper, men jag tror samtidigt att om man vet vad och hur man ska göra så kan man ju i alla fall försöka och försöka göra sitt bästa!
K R A M!

2008-01-09 @ 18:13:16
URL: http://camillaslillablogg.blogspot.com
Postat av: Ulla

Tack snälla Borthy för det långa svaret. Jag har nu förstått att jag inte kan göra det värre genom att försöka. Det är som du skriver att personen är död och jag kan inte kan göra det värre, bara bättre. /Kram!

2008-01-09 @ 18:31:38
Postat av: Andreas

De ändrar alltid antalet kompressioner respektive inblåsningar i följd mellan varje gång jag gått HLR-utbildning. Är 30/2 det som gäller nu för vuxna?

Andreas

2008-01-09 @ 22:08:51
Postat av: Socrate

Hej Borthy. Jag har gått HLR-kurs 3 gånger med ca 7-8 års mellanrum och då märkt skillnader från gång till gång...Man måste väl precis som Du skriver se till det viktiga - ATT RÄDDA LIV! Om man inte ger mer än 70 kompressioner men räddar ett liv är väl det viktigast! Har en bekant som räddade livet på en man genom HLR men samtidigt bröt 3 revben på honom...det brydde han väl inte sig så mycket om när han överlevde...
DIN HLR-KAMPANJ ÄR HEDERVÄRD!

"Keep on campaining" //Socrate

2008-01-10 @ 08:53:28
URL: http://socrate.blogg.se
Postat av: Borthy

Ja, nu är det 30 kompressioner som gäller för icke sjukvårdskunniga. För sjukvårdskunniga gäller 15 kompressioner och 2 inblåsningar ...men skit idet! Kör på och gör ert bästa om ni måste. Så få uppehåll som möjligt! Kämpa tills ni får hjälp av ambulansen som kan starta om hjärtat med elstöt och eller ge annan adekvat behandling.

2009-10-02 @ 16:25:48
URL: http://borthy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0